Deniz kablosu, denizcilik uygulamalarında kullanılan, normalde fren kablosu veya genel devre kablolaması olan bir kablodur. Suya maruz kaldıkları için bu kablolar sıvıya ve korozyona dayanıklı olacak şekilde yapılmıştır. Genellikle kalaylı bakır iletken ve PVC kılıf ile yapılırlar. Peki, deniz kabloları nerelerde kullanılabilir? Bu kabloların özellikleri nelerdir?
Dünya çapında telekomünikasyonun daha da önem kazanmasıyla, sualtı iletişimine olan talep giderek daha gerekli hale geldi. Deniz kabloları, ambarlarında binlerce millik sarmal kablo depolayabilen özel olarak tasarlanmış kablo gemilerinden döşenir. Bu denizaltı kabloları içinde yaklaşık 25 mil aralıklarla yerleştirilmiş özel amplifikatörler, kablodaki kayıpları önlemek için genellikle içlerinde taşınan sinyallerin voltajını yükseltmek maksadıyla kullanılır.
Ancak kablo gemileri, fiber optik kabloları deniz yatağına döşerken, kırılmaması ve amplifikatörlerin zarar görmemesi ve onlarca yıl kesintisiz çalışabilmesi için gerekli önlemleri almalıdır. Bunu gerçekleştirmek için daha ayrıntılı olarak uygulanan özel teknikler kullanılır.
Deniz kabloları farklı pek çok alanda kullanım imkânı sunar. Bunlardan en önemlileri şöyledir:
Deniz kabloları kıyı şeridinde sıklıkla kullanılan kablolardan biri olmaktadır. Burada, plajın ve kıyıya yakın herhangi bir resifin altından geçen denizaltı kablo kanallarının döşenmesi için bunlar üzerindeki etkileri en aza indirmek için Yönlü Sondaj teknikleri yoğun şekilde tercih edilir.
Burada en önemlisi balıkçılığın yaygın olduğu yerlerde, üzerlerindeki hasarı azaltmak için su altı kablolarının gömülmesi gerekiyor. Büyük kiriş trolleri gibi trol ekipmanları, bir denizaltı kablosunu tamamen kesmek için kullanılır. Gemi demirleme, trol ve diğer dip balıkçılığı teknikleri için ideal olan yumuşak dipli alanlardan geçerken, kablo tipik olarak olta takımlarından korunmak için gömülür.
Gömülmenin mümkün olmadığı ve demirlemenin beklendiği bu alanlardan geçerken zırhlı kablolar kullanılmaktadır. Yerleştirildikten sonra deniz kabloları yanal olarak hareket etmez.
Dipte olta takımının ya da demirlemenin beklenmediği veya hiç olmadığı bu alanlarda, su altı kabloları okyanus tabanına düz bir şekilde döşenir. Bu tarz durumlarda şimdiye kadar herhangi bir olumsuz etki kanıtlanmamıştır.