Yangına dayanıklı kablolara yangın kablosu denir. Bu kablolar, ihtiyaçlar ve riskler doğrultusunda geliştirilen dayanıklı kablolardır. Modern çağda yangın tehlikesi çok daha yüksek seviyede. Güvenlik yapıların temel gereksinimlerinden biri kabul edilir. İnsan sağlığı ve güvenliği ise her şeyden üstün tutulur. Tüm bu unsurlar doğrultusunda yaşamı tehdit eden, yapı sağlığını riske atan yangın ve benzeri felaket hallerinde müdahaleyi güçlendirmek amacıyla yangın kablosu kullanılır. Yangın kabloları, farklı uzunluklarda, alevlere dayanıklı yapısıyla satışa sunulur.
Yangın kablosu hemen her yerde, her yapıda bulunur. Ancak bu kablolar montajla görünmez hale getirilir. Yangın kabloları yapılarda yatay ve düşey şekilde sıva altına, sıva üstüne yerleştirilir. Çalışma prensibi güvenliği sağlamaya dayalıdır. Şöyle ki; binada bir yangın çıktığında, sıva altına ya da sıva üstüne yatay – düşey formlarda yerleştirilen yangın kabloları, yangının tüm binaya sirayet etmesini önler. Kablo sistemi, yangına dayanıklı olduğu için yangının gezinti noktalarını kısıtlar ve taşıyıcı rol üstlenir.
Yangın beraberinde başka riskleri de doğurur. Örneğin, zehirli gaz salınımı bu risklerden biridir. Yangından zarar görmeyip zehirli gazdan ölenlerin olduğu bilinen bir gerçektir. Yangın kabloları yangının büyümesini önlerken bu gaz tehlikesini de azaltır ya da durdurur.
Yangın kabloları PVC tabanlı, polietilen, halojensiz ve düşük duman yoğunluklu, yangına dayanıklı malzemeler ile üretilir, çeşitlere ayrılır. İşte detaylar;
Hastaneler, okullar, tiyatrolar, sinemalar, alışveriş merkezleri, oteller, havalimanları, otogarlar, metrolar, fabrikalar, depolar, konferans salonları ve benzeri yoğun alanlarda yangına dayanıklı yangın kabloları kullanılır.