Kumanda Kablosu

Kumanda Kablosu

Kumanda kabloları, otomasyon ve enstrümantasyon uygulamalarında kullanılan çok iletkenli kablolardır. Kontrol kabloları, otomatik süreçlerin iletimlerini ölçebilir ve düzenleyebilir. Kumanda kabloları genellikle UL derecelidir.

Kumanda Kablosu Nedir?

Tipik olarak bir folyo ekran, örgü ekran veya ikisinin kombinasyonu ile ekranlanır. Bir kumanda kablosu seçerken esneklik önemli bir özelliktir. Kontrol kablosunun esnek olması gerekip gerekmediğini veya sürekli olarak bükülüp bükülmeyeceğini anlamak önemlidir. Proses otomasyonunda sürekli olarak bükülecek kablolar, bir üründe doğru bir şekilde yönlendirilebilmesi ve yine de düzgün çalışabilmesi için sadece esnek olması gereken bir kabloya kıyasla farklı yapılar gerektirebilir.

Kumanda kabloları, enstrüman transformatörlerini, devre kesicilerin ve kontaktörlerin bobinlerini, kontrol anahtarlarını, sayaçları, koruma cihazlarını ve diğer kontrol ve izleme ekipmanlarını bağlamak için kullanılır.

Kumanda Kablosunun Özellikleri

Kumanda kablolarının iletkenleri bakır, yalıtkanı ve dış kılıfı PVC'dir. Her bir iç materyal, farklı bir renkle veya yalıtım üzerinde işaretlenmiş bir sayı ile tanımlanır. Yakınına döşenen güç kablolarının neden olduğu elektromanyetik paraziti önlemek için kontrol kabloları blendajlı olabilir.

Bu kumanda kabloları esas olarak makinelerde, takım tezgahlarında ve cihazlarda, kablo zincirlerinde kalıcı bağlantılar için ölçüm, kontrol, ısıtma ve iklimlendirme teknolojilerinde kullanılır. Bu kabloların bir bakır iletkeni vardır, bunlar galvanizli çelik örgü ile sarılabilir. Bu kablolar, geçerli herhangi bir standarda göre üretilebilir. Sıfır halojen özellikleri veya yüksek termal kararlılık ile PVC üzeri kılıflı olarak üretilebilir. Ayrıca elektriksel parazite karşı çeşitli derecelerde koruma ve kostik maddelere ve yağlara karşı direnç sunarlar.

Kumanda kabloları, elektrik güç sistemlerini ve bunlarla ilgili süreçleri izlemek veya kontrol etmek için kullanılan düşük enerjili elektrik sinyallerini ileten çok iletkenli kablolardır. Ölçüm ve kontrol işlevleri, üretim ve işleme uygulamalarında hayati öneme sahiptir. Bu işlevler büyük ölçüde elektronik devrelerine bağlıdır. Tipik uygulamalar arasında endüstriyel ekipman kontrolü, yayın, ekipman montajı veya toplu taşıma sistemleri bulunur.

Kumanda ve enstrümantasyon kablolarında, dış kılıfın altında kablonun etrafına sarılmış bir tür elektromanyetik koruyucu malzeme bulunabilir. Ekranlama, elektriksel gürültünün iletilen sinyali etkilemesini önlemeye ve kablonun kendisinden elektromanyetik radyasyon emisyonunu azaltmaya hizmet eder. Koruyucu, metal örgü, metal bant veya folyo örgüden oluşur. Bir blendajlı kablo tertibatı, aynı zamanda, bir drenaj teli olarak bilinen özel bir topraklama teline de sahip olabilir.

Whatsapp Whatsapp